Jadłospis
Jadłospis tygodniowy:
| Posiłek | poniedziałek 10 listopada | wtorek 11 listopada | środa | czwartek | piątek |
| Śniadanie | chleb pszenno-żytni, kiełbasa krakowska, rukola, ogórek zielony, miód, herbata owocowa Alergeny: 1,6,8 |
| chleb pełnoziarnisty, chleb mieszany parówki, ketchup, musztarda, kawa zbożowa, herbata czarna z kardamonem Alergeny: 3,5,7,8,11 | szwedzki stół: półmisek wędlin, szprotki w pomidorach, hummus naturalny, mix pieczywa z masłem, bukiet warzyw, kakao, herbata owocowa Alergeny: 3,5,7,8,11 | płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszenno-żytnie, kiełbasa szynkowa, jajko na twardo z rzodkiewką, dżem, herbata czarna z suszoną żurawiną Alergeny: 3,5,7,8,11 |
| Drugie śniadanie | warzywa do chrupania - kalarepa | banan | sok jabłkowy z miętą | sok malinowy z cytryną | |
| Obiad | krupnik jaglany, makaron z polewą brzoskwiniową i białym serem, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 |
| zupa z kiszonej kapusty z ziemniakami, naleśniki z serem i polewą truskawkową, kompot wiśniowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | krem z czerwonej soczewicy z grzankami złocistymi, gulasz drobiowy z warzywami, kopytka, buraczki na ciepło, kompot śliwkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym, kotlet wieprzowy panierowany, surówka z selera, jabłka z rodzynkami i jogurtem, ziemniaki, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 |
| Podwieczorek | bułka wrocławska z polędwicą drobiową i pomidorem, herbata czarna z cytryną Alergeny: 1,3,5,6,8 |
| podpłomyki z nutellą z daktyli i gorzkiej czekolady, herbata owocowa Alergeny: 1,3,5,6,8 | tosty z żółtym serem i szynką, gruszka, herbata czarna z goździkami Alergeny: 1,3,5,6,8 | ciastko pełnoziarniste, pomarańcza, herbata czarna z imbirem a Alergeny: 1,3,5,6,8 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
|---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |
