Jadłospis
Jadłospis tygodniowy:
Posiłek | poniedziałek 4 sierpnia | wtorek 5 sierpnia | środa 6 sierpnia | czwartek | piątek 8 sierpnia |
Śniadanie | płatki kukurydziane z mlekiem, chleb mieszany, przysmak tyrolski, sałata lodowa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,6,7,8,11,12 | chleb mieszany z masłem, schab wieprzowy, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, kakao Alergeny: 1,6,7,9,11 | płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, żółty ser, ogórek zielony, herbata owocowa Alergeny: 3,5,7,8,10,11 | chleb mieszany, chleb żytni z masłem, polędwica wieprzowa wędzona, jajko na twardo z majonezem, kawa zbożowa Alergeny: 1,3,5,6,7,9,11 | płatki owsiane na mleku, chleb mieszany z masłem, szynka wieprzowa/drobiowa, ogórek kiszony, miód, herbata czarna Alergeny: 1,3,5,9,12 |
Drugie śniadanie | sok jabłkowy | sok warzywno-owocowy | lemoniada z cytryną i miętą | warzywa do chrupania | lemoniada z miętą |
Obiad | biały barszcz z ziemniakami i kiełbasą , naleśniki z białym serem, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa zacierkowa, gulasz drobiowy, kasza gryczana, buraki na ciepło, kompot wiśniowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | krem z białych warzyw z grzankami, bitki wieprzowe, kluski śląskie, sałata z jogurtem, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,4,6,7,9 | zupa kalafiorowa z ziemniakami, risotto mięsno-warzywne curry, ogórek zielony kompot truskawkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa z kapusty kiszonej z ziemniakami, makaron z czerwonym pesto i mozzarellą, surówka z pora, jabłka, ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot śliwkowy Alergeny: 1,3,4,6,7,9 |
Podwieczorek | chleb żytni/bułka wrocławska, pasta rybno- jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek konserwowy, herbata czarna Alergeny: 1,3,6,8,11 | galaretka z nektarynką, biszkopt, herbata owocowa Alergeny: 1,6,8,11 | chałka z masłem, jabłko, herbata czarna Alergeny: 1,6,8,11 | arbuz, wafel pełnoziarnisty z nutellą z daktyli i gorzkiej czekolady, herbata owocowa Alergeny: 1,6,7,8,11 | sałatka owocowa, pałki kukurydziane, herbata owocowa Alergeny: 1,6,7,8,11 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |