Jadłospis
Jadłospis tygodniowy: 23.06 - 27.06.2025
Posiłek | poniedziałek 23 czerwca | wtorek 24 czerwca | środa 25 czerwca | czwartek | piątek 27 czerwca |
Śniadanie | płatki kukurydziane z mlekiem, chleb mieszany, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata owocowa Alergeny:1, 6,7,8,11,12 | chleb mieszany z masłem, kiełbasa żywiecka, twarożek naturalny, pomidor, miód, kakao Alergeny: 1,6,7,9,11 | płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa wędzona, ogórek zielony, herbata owocowa Alergeny: 3,5,7,8,10,11 | chleb mieszany, chleb żytni z masłem, polędwica wieprzowa wędzona, jajko na twardo z rzodkiewką, kawa zbożowa Alergeny: 1,3,5,6,7,9,11 | płatki ryżowe na mleku, chleb mieszany z masłem, pasztet, ogórek kiszony, miód, kakao Alergeny 1,3,5,9,12 |
Drugie śniadanie | lemoniada z cytryną i miętą | sok jednodniowy owocowo-warzywny | sok jabłkowy | warzywa do chrupania | sok marchewkowy |
Obiad | krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym, kotlety z jajka, sałata z sosem vinegrette, ziemniaki, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | krupnik z kaszy jaglanej, ryba pieczona, surówka z kapusty, marchewki z oliwą z oliwek, ziemniakami kompot wiśniowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz mięsno-warzywny, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa jarzynowa z ziemniakami, pizza -wyrób własny- z żółtym serem, szynką/salami, ketchup, kompot truskawkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbasą, łazanki z kapustą i pieczarkami, kompot śliwkowy Alergeny 1,3,4,6,7,9 |
Podwieczorek | chleb żytni/bułka wrocławska, pasta mięsno-serowa, korniszon, herbata czarna Alergeny: 1,3,6,8,11 | arbuz, wafel ryżowy z masłem orzechowym, herbata owocowa Alergeny: 1,6,8,11 | jogurt ze świeżymi truskawkami, biszkopt, herbata czarna Alergeny: 1,6,8,11 | serek waniliowy, podpłomyk, kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem Alergeny: 1,6,7,8,11 | chleb żytni/bułka wrocławska, szynka, żółty ser, pomidor/ogórek, herbata czarna Alergeny 1,6,7,8,11 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |