Jadłospis
Jadłospis tygodniowy:
Posiłek | poniedziałek 21 lipca | wtorek 22 lipca | środa 23 lipca | czwartek | piątek 25 lipca |
Śniadanie | płatki kukurydziane z mlekiem, chleb mieszany, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata owocowa. Alergeny: 1,6,7,8,11,12 | chleb mieszany z masłem, szynka drobiowa, twarożek naturalny, pomidor, kakao. Alergeny: 1,6,7,9,11 | płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata owocowa. Alergeny: 3,5,7,8,10,11 | chleb mieszany, chleb żytni z masłem, polędwica wieprzowa wędzona, jajko na twardo ze szczypiorkiem, kawa zbożowa. Alergeny: 1,3,5,6,7,9,11 | płatki ryżowe na mleku, chleb mieszany z masłem, salami, ogórek kiszony, miód, kakao. Alergeny: 1,3,5,9,12 |
Drugie śniadanie | lemoniada z cytryną i miętą | sok jabłkowy | lemoniada z arbuzem i miętą | warzywa do chrupania | sok marchewkowy |
Obiad | zupa z soczewicy z ziemniakami, makaron z serem i polewą jogurtowo-truskawkową, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,6,7,9 | krupnik z kaszy jaglanej, gulasz wieprzowy z warzywami, placki ziemniaczane, sałata lodowa z sosem vinegrette, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa jarzynowa z ziemniakami, spagetti z sosem bolońskim, ogórek kiszony kompot truskawkowy. Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbasą, kotlet z jajka, surówka z młodej kapusty z oliwą z oliwek, ziemniaki kompot śliwkowy. Alergeny: 1,3,4,6,7,9 |
Podwieczorek | chleb żytni/bułka wrocławska, pasta mięsno-serowa, korniszon, herbata czarna. Alergeny: 1,3,6,8,11 | arbuz, wafel ryżowy z masłem orzechowym, herbata owocowa. Alergeny: 1,6,8,11 | jogurt brzoskwiniowy - wyrób własny, biszkopt, herbata czarna. Alergeny: 1,6,8,11 | ciasto marchewkowe - wyrób własny, herbata owocowa. Alergeny: 1,6,7,8,11 | chleb żytni/bułka wrocławska, szynka, żółty ser, pomidor, herbata czarna. Alergeny: 1,6,7, 8,11 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |