Jadłospis
Jadłospis tygodniowy:
| Posiłek | poniedziałek 8 grudnia | wtorek 9 grudnia | środa | czwartek | piątek |
| Śniadanie | płatki jaglane z mlekiem, chleb pszenno-żytni, szynka wieprzowa wędzona, korniszon, herbata z owoców leśnych Alergeny: 1,6,8 | pieczywo mieszane, chleb żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, twarożek naturalny, kawa zbożowa Alergeny: 1,5,6,7 | płatki wielozbożowe z mlekiem, chleb pełnoziarnisty, chleb mieszany, kiełbasa żywiecka, mix kiełków, miód, herbata czarna ze świeżym imbirem Alergeny: 3,5,7,8,11 | szwedzki stół: półmisek wędlin, półmisek serów, hummus, kabanosy, mix pieczywa z masłem, bukiet warzyw, kakao, herbata owocowa Alergeny: 3,5,7,8,11 | płatki ryżowe z mlekiem, pieczywo pszenno-żytnie, kiełbasa szynkowa, pomidor, dżem, herbata czarna z cytryna Alergeny: 3,5,7,8,11 |
| Drugie śniadanie | pomarańcza | sok warzywny jednodniowy | sok wiśniowy | warzywa do chrupania-mix papryk | sok jabłkowy |
| Obiad | zupa grochowa z ziemniakami, makaron z białym serem i polewą brzoskwiniowo-jogurtową, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | barszcz ukraiński, pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, mix sałat z sosem vinegrette, kompot wiśniowy
| krem z porów z groszkiem ptysiowym, nugettsy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i ogórka z sosem majonezowo-jogurtowym, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa jarzynowa z ziemniakami, spagetti mięsno-warzywne, ogórek kiszony, kompot śliwkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa pomidorowa z ryżem, jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki, buraki na ciepło, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 |
| Podwieczorek | bułka mieszana z masłem, pasta z jajka i groszku zielonego, herbata czarna ze swieżą kurkumą Alergeny: 1,3,5,6,8 | ciasto drożdżowe, gruszka, herbata czarna z goździkami Alergeny: 1,6,8,11 | wafel ryżowy, masło orzechowe, mandarynka, herbata z owoców leśnych Alergeny: 1,3,5,6,8 | kasza manna z kleksem owocowym i ananasem, słomka kukurydziana, herbata czarna z ziarnami kardamonu Alergeny: 1,3,5,6,8 | podpłomyk z serkiem truskawkowym, kisiel z jabłkiem Alergeny: 1,3,5,6,8 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
|---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |
