Jadłospis
Jadłospis tygodniowy:
| Posiłek | poniedziałek 3 listopada | wtorek 4 listopada | środa | czwartek | piątek |
| Śniadanie | łódeczki kakaowe z mlekiem, chleb pszenno-żytni, polędwica drobiowa z majerankiem, mix sałat, herbata owocowa Alergeny: 1,6,8 | pieczywo mieszane, chleb żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, twarożek z rzodkiewką, kawa zbożowa Alergeny: 1,5,6,7 | chleb pełnoziarnisty, chleb mieszany z masłem, szynka wieprzowa wędzona , żółty ser, ogórek kiszony, kakao, herbata czarna z kardamonem Alergeny: 3,5,7,8,11 | szwedzki stół: półmisek wędlin, półmisek serów, kabanosy, miód, mix pieczywa z masłem, bukiet warzyw, kawa zbożowa, herbata owocowa Alergeny: 3,5,7,8,11 | płatki ryżowe z mlekiem, pieczywo pszenno-żytnie, schab wędzony, jajko na twardo ze szczypiorkiem, dżem, herbata czarna z suszoną żurawiną Alergeny: 3,5,7,8,11 |
| Drugie śniadanie | warzywa do chrupania - kalarepa | sok warzywny jednodniowy | sok wiśniowy z wanilią | sok jabłkowy | warzywa do chrupania - marchewka |
| Obiad | barszcz ukraiński, makaron z pesto pomidorowym i serem mozzarella, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa ogórkowa z ziemniakami, schab pieczony w sosie własnym, pieczone warzywa, ryż paraboliczny, kompot wiśniowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa zacierkowa, kotlet drobiowy panierowany, surówka z marchewki z jabłkiem i oliwą z oliwek, ziemniaki, kompot wieloowocowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa porowa z ziemniakami, spagetti mięsno-warzywne, colesław, kompot śliwkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 | zupa fasolowa z ziemniakami, pierogi z mięsem, ogórek kiszony, kompot truskawkowy Alergeny: 1,3,6,7,9 |
| Podwieczorek | mix pieczywa z pastą z szynki, żółtego sera i ogórka konserwowego, herbata czarna z imbirem Alergeny: 1,3,5,6,8 | ciasto drożdżowe z kruszonką, pomarańcza, herbata czarna z cytryną Alergeny: 1,6,8,11 | placki z jabłkiem, śliwka, herbata owocowa Alergeny: 1,3,5,6,8 | bułka z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów, gruszka, herbata czarna z goździkami i pomarańczą Alergeny: 1,3,5,6,8 | kasza kus-kus z jogurtem, żurawiną i płatkami migdałowymi, jabłko, herbata owocowa Alergeny: 1,3,5,6,8 |
Zastrzegamy prawo do wprowadzania zmian z przyczyn logistycznych, niezależnych od placówki.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
|---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |
